HTML

Hadik Kávéház

1111 Budapest, Bartók Béla út 36. Asztalfoglalás: kizárólag telefonon (06 1) 279 02 90 Programok: (06 1) 279 02 91 hadik@hadikkavehaz.com Nyitva tartás: hétfő-vasárnap: 9.00-23.00 A konyha nyitva tartása: Minden nap 12:00-23:00 Reggeli: Minden nap 09:00-12:00

Étlap / Menu

Itallap / Drinks

Kapcsolat / Contact

2012.02.17. 14:05 újhadik

Február 22. Hadik Irodalmi Szalon vol.15. - A zene hatalma: Petrovics Emil

 

A Hadik Irodalmi Szalon soron következő estjének középpontjában a zene, pontosabban egyik legismertebb kortárs zeneszerzőnk, a nemrégiben elhunyt Petrovics Emil emléke áll. Juhász Anna, a Hadik Irodalmi Szalon művészeti vezetője és háziasszonya így ír az eseményről:

(Folytatás a "Tovább" gombra kattintva olvasható!)

Vannak meghatározó emberek az életünkben, s ahogy már többször elmondtam: a Hadik Irodalmi Szalonban nagyrészben belőlük, a számomra meghatározó, vezető-szellemű emberekből állítom össze vendégeim sorát, vagy emlékezésünk központi fonalát.

Petrovics Emil gyermekkorom óta mondhatom, jó barátom volt. Ahogy ő mondta mindig, "pót-apám". Tanított, vezetett, meghallgatott majd javított, rám szólt vagy megdícsért. S gyermekkorom óta figyeltem, hallgattam, néztem, nevettem vele, elmélyültem zenéjében, a C'est la guerre-ben, együtt nyaraltunk, teleltünk, léteztünk. Csodáltam Emilt mindig az erőért, ami benne volt, az őszinteségért, ami szétfeszítette, a tehetségért, a játékért, a szeretetért.

Petrovics Emil februárban ünnepelné születésnapját, ezért arra gondoltam, gondoltunk lányával, Petrovics Eszterrel, hogy emlékező estet szervezünk neki - többek között a Irodalmi Szalonban. Erről szól tehát A zene hatalma est, Petrovics Emilt, a zeneszerzőt, a barátot, a mestert, a pót-apát mutatjuk be a látogatóknak tanítványaival, kortársakkal, növendékkel, barátokkal.

A februári esten vendégünk lesz a Hadik Irodalmi Szalonban "duplázó" Selmeczi György, aki a januári Erdélyi mesterek est után ismét ellátogat hozzánk: Petrovics Emil pályatársaként mesél a közös munkákról, egymásra hatásról. Eljön vele Bátori Éva operaénekesnő, akinek Shakespeare-daloskönyv címmel (hat megzenésített szonett) dalfűzért komponált Petrovics. "Ez nagyon megtisztelő számomra. Petrovics Emil  - talán megengedi, hogy így fogalmazzak - elég kemény ember hírében áll. De ezek a dalok nem ezt az oldalát mutatják. A bölcsességéből adódóan már nemcsak önmagát akarta kiírni, hanem engem vett figyelembe, saját arca mellett az én arcomat is belekomponálta a daloskönyvbe. A darabok a zene iránti mély alázatáról tanúskodnak." Ezt a dalfűzért Éva el is énekli majd a februári esten. Vendégem lesz Tallér Zsófia zeneszerző, Petrovics egyik legkedvesebb tanítványa, aki így vall mesteréről: "Felelősséggel tartoztunk minden megnyilvánulásunkkal neki, magunknak és elsősorban a zenének." Világossá tette: a zene öröm, de ezzel sose lazítsák a szakmai fegyelmet. Ugyanakkor elvárta, a tanítványok méltók legyenek ahhoz, hogy azt a mesterséget űzik, amit Bach és Mozart, tiszteljék a zene szakralitását. "Mivel Petrovics tanár úr nem tanárunk volt, hanem mesterünk, haláláig tanultunk tőle." Szintén tanítványként eljön hozzánk Bogányi Gergely zongoraművész, Petrovics művek interpretátora, a Mester igen közeli barátja. S velünk lesz a kortárs, a barát, az élet-szemtanú, Görgey Gábor író is.

 

A Hadik Irodalmi Szalonban, februárban további vendégekre számíthatnak, ha ellátogatnak az estre: Görgey Gábor írót elkíséri felesége, Iván Ildikó operaénekesnő, aki szintén mesél a baráti s munkaviszonyról, mely Petrovicshoz fűzte. Részvételi szándékát jelezte Sebestyén Márta énekesnő, emlékezve, pont az egy évvel ezelőtti, nyugati emigrációs Hadik Irodalmi Szalon esten találkoztak utoljára Emillel. Az Accord Quartet (Mező Péter, Veér Csongor, Kondor Péter, Ölveti Mátyás) előadásában Petrovics művet hallgathatunk meg, s Hegedűs D. Géza színművész Petrovics Emil önéletrajzi köteteiből (Önarckép álarc nélkül) olvas fel a Kávéház falain belül.

 

Juhász Ferenc, a barát és kortárs így köszöntötte a zeneszerzőt 80. születésnapján:

"Születésnapodon ha koszorút adhatnék neked Nagy Zenész: áldott, és átkozott szerelmes asszonyszívekből fonnék a Mindenség Végtelen Végzetéig koszorút. Nő-szívekből aranybabér-koszorút, amelynek minden csillagfényű levele zene, zene, zene. Zene a halálig!"

Emlékezzünk együtt Petrovics Emilre!

 

Időpont: 2012. február 22. (szerda), 19 óra

Helyszín: Hadik Kávéház

Háziasszony: Juhász Anna

Az estre mindenkit szeretettel várunk!

A belépés ingyenes.

 

A nagy érdeklődésre való tekintettel javasolt az eseményre a regisztráció, így előre ülő-helyet válthat magának. 

Az esemenyre jelentkezni lehet az alabbi linken:

http://www.facebook.com/#!/events/186202544813211/

 

Részvételi szándékát jelezheti az anna_juhasz@hotmail.com címen is. 

 

komment


süti beállítások módosítása