HTML

Hadik Kávéház

1111 Budapest, Bartók Béla út 36. Asztalfoglalás: kizárólag telefonon (06 1) 279 02 90 Programok: (06 1) 279 02 91 hadik@hadikkavehaz.com Nyitva tartás: hétfő-vasárnap: 9.00-23.00 A konyha nyitva tartása: Minden nap 12:00-23:00 Reggeli: Minden nap 09:00-12:00

Étlap / Menu

Itallap / Drinks

Kapcsolat / Contact

2013.04.29. 12:23 újhadik

Memento - Gyükér Zsófia, Kovács Attila, Kovács Sándor kiállítása

Hadik memento front v3 -kicsi_1.jpg

Csordás Zoltán képzőművész 2013. május 8-án 19 órakor nyitja meg a Memento címet viselő kiállítást, amelynek keretei között Gyükér Zsófia, Kovács Attila, Kovács Sándor csendéletei és zsánerképei lesznek megtekinthetőek két hónapon keresztül. A csendélet, mint festészeti műfaj előképeit a római művészetben kell keresni, ahol a falfestményeken gyakoriak a gyümölcsöket, növényeket, esetenként színházi maszkokat ábrázoló kompozíciók. A csendélet festménynek a látvány megörökítésén túl számos allegorikus magyarázata van. A mai napig is, stílustól függően sok festő repertoárjában szerepel a csendélet. Ez a műfaj lehetőséget nyújt a művésznek a teljesen önálló festői elrendezésre és elmélyülésre. Ezzel szemben a zsánerkép vagy életkép a mindennapi élet egy-egy jellemző jelenetét vagy alakját ábrázoló kisebb mű. Először a festészetben a XVI. században jelent meg a festészet egyik műfajaként és az udvari, polgári, paraszti vagy a szegény emberek köznapi életének eseményeit, jeleneteit ábrázolja az adott történelmi helyzettel és stílusirányzatokkal összefüggésben.

Kovács Sándor saját ars poeticájának meghatározásakor úgy fogalmaz: „Gyermekkoromtól kezdve ábrázolok. Harmóniát. A szó összefogó, átölelő értelmében. Sokszor rajzoltam arcokat. Groteszk ábrákat. Több százat egymás után. Ki kellett találnom a formát. Majd szembesülnöm kell a tökéletlenségemmel. Az érzések nehezen formálható matériák.” Gyükér Zsófia a fény-árnyék-szín játékokban való elmélyülés lehetőségét igyekszik felmutatni és megvalósítani munkáival, legyen az a teraszon álló leanderek árnyéka vagy a széken otthagyott ruhák gyűrődéseinek sokasága.

A Hadik Kávéház által szervezett Memento gyűjteményben bemutatott alkotások az emlékezés, az elmúlás tematikájában és a csendélet, zsánerkép formai keretei között szólalnak meg.

A kiállítás kurátora: Kaposi Dorka művészettörténész

A kiállítás megtekinthető: 2013. május 8. - július 7.

A megnyitón készült fényképek itt találhatóak, a kiállításról készült fényképek pedig itt láthatóak!

komment


süti beállítások módosítása