HTML

Hadik Kávéház

1111 Budapest, Bartók Béla út 36. Asztalfoglalás: kizárólag telefonon (06 1) 279 02 90 Programok: (06 1) 279 02 91 hadik@hadikkavehaz.com Nyitva tartás: hétfő-vasárnap: 9.00-23.00 A konyha nyitva tartása: Minden nap 12:00-23:00 Reggeli: Minden nap 09:00-12:00

Étlap / Menu

Itallap / Drinks

Kapcsolat / Contact

2012.10.10. 14:08 újhadik

Hadik Irodalmi Szalon vol. 21. Generációk estje október 24-én 19.00

Hadik Irodalmi Szalon vol. 21.- Generációk estje

A Hadik Irodalmi Szalon szeptemberi, óriási sikerrel zajló őszi szezonnyitó estje után folytatja havi rendszerességű irodalmi, művészeti estjeit a Hadik Kávéházban. Lassan két éve minden alkalommal egy-egy központi téma köré gyűlve hívunk meg a magyar kortárs irodalmi, művészeti életből alkotókat: írókat, színészeket, képző-és fotóművészeket, hogy az irodalmi múlttal rendelkező Hadik Kávéházban, egy kellemes beszélgetés keretében hozzuk közelebb a művészeti életet a látogatókhoz, s egyedi produkciók, vetítések, szavalás mellett mélyedjünk el együtt a kultúrában.

Májusi vendégünk, Grecsó Krisztián Mellettem elférsz című könyve kapcsán kezdtem többet gondolkodni arról, hogy azon kívül, hogy arcot, testet, mozdulatot vagy tekintetet öröklünk őseinktől, nagyszüleinktől vagy szüleinktől, vajon sorsot, döntés-reakciókat, választásokat és életpálya-vonzalmat is hordozunk a vérünkben? Saját válaszom igen, hisz én is költő Édesapám mutatta világ, légkör által kezdtem az irodalommal foglalkozni. Számtalan olyan „művész-gyermeket” ismerek, akivel együtt nőttem fel, s aki azért választotta a színész, a képzőművész vagy a zenei pályát, mert ez a művész légkör határozta meg fejlődését, gondolat-kialakulását. Teher vagy könnyedség egy alkotó szülő mellett felnőni? Állandó összehasonlításban lehet igazán felszabadultan alkotni? Jobban figyelnek ránk, ha művész valamelyik felmenőnk? Generációs alkotóként kiemelendő, vagy titkolandó a híres szülő? Tudunk saját hangot, stílust mutatni, vagy bélyegként hordozzuk híres szülőnk jellemzőjét? Művész szülőként féltjük, óvjuk, vagy segítjük gyermekünket a kiteljesedésben a művészeti pályán? S mennyire meghatározó mindez, ha ugyanabban, vagy más művészeti ágban tevékenykedünk? Ilyen, és hasonló kérdések kapcsán tartjuk 21. Irodalmi Szalon estünket október 24-én, a Hadik Kávéházban.

A Hadik Irodalmi Szalon művészeti koncepciója szerint ez alkalommal szintén az irodalom, és a hozzá szorosan kapcsolódó művészeti ágak jeles képviselői érkeznek hozzánk – híres művészek, szintén alkotó gyermekeikkel.

Cakó Ferenc Érdemes-és Kiváló Művész, grafikus, animációs filmrendező valami egészen különlegeset képzelt el, alkotott meg és dolgozott ki a magyar animációs művészetben. Maga is művészgyermek, Édesapja Fassel L'ousa Ferenc festőművész volt. 1977 óta rendez önálló filmeket, '95-ban saját animációs filmstúdiót alapított, tanított a Magyar Iparművészeti Főiskolán, jelenleg a soproni AMI Alkalmazott Művészeti Intézet egyetemi docense. Nevéhez fűződik a Sebaj Tóbiás és a Zénó sorozat is. 1994-ben Arany Medvével díjazták édesanyja emlékére készített Hamu című filmjéért, és Oscar díjra is jelölték, sőt, már 1987-ben Cannes-ban is átütő sikert aratott sajátos technikájú alkotásával, az Ab Ovóval: Arany Pálma-díjat nyert. Ma már a világon mindenhol tanítja azt a technikát, amelyet ő dolgozott ki, és amelyet hungarikummá emelt munkássága révén. Élő homokanimációs műsorával 16 éve bejárja a világot. Külföldi akadémiákon tart speciális kurzusokat.

Fia, Cakó Dániel a családi művészlégkörben felnőve egy olaszországi körùt élményei indították el benne a szobrászat iránti vágyat, mert az utazás során igen gazdag művészeti hatás érte. Ez a vágy a mai napig hűen munkálkodik benne. 2010-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán. Szobraira a lendületesség és a szuggesztív kifejezőerő jellemző. Műveivel több pályázaton eredményesen szerepelt.
Kedvelt témája az emberi arcok különböző érzelmeinek kifejezései.

Závada Pál József Attila-díjas és Kossuth-díjas író, szociológus. Első, feltűnést keltő munkája 1986-ban a Kulákprés című szociográfia volt. Az első nagy sikere 1998-ban a Jadviga párnája című regény, melyből 2000-ben film is készült. 2002-ben a Milota, 2004-ben A fényképész utókora,
2008-ban az Idegen testünk című regények következtek. Korniss Péter fotográfussal (aki idén januárban az Erdélyi mesterek esten már járt nálunk) közös kötete irodalmi portrékkal 2011-ben jelent meg. Tagja a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának és a Szépírók Társaságának.
Fia Závada Péter, akinek az idei Könyvhétre jelent meg Ahol megszakad című verseskötete. Őt legtöbben a kortárs underground kultikus zenekara, az Akkezdet Phiai tagjaként ismerik, ám a dalszövegei mellett évek óta publikál rangos irodalmi folyóiratokban is. Első verseskötetében a budapesti betonrengeteg zabolátlan nyelve és a magyar költészet legjobb hagyományai találkoznak, ahol a szerelmi fájdalom épp olyan jól megfér a bódult körúti hajnalokkal, mint a családi történelemmel való viaskodás a felszabadult rímjátékokkal.

Cserhalmi György Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar színművész. Varga Magda operaénekes fia. 1971-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, 1982-ben a Budapesti Katona József Színház alapító tagja. 1989-től a Nemzeti Színház szerződtette, 1991 óta szabadúszó. Több mint kétszáz filmben játszott, korunk egyik legjelentősebb férfiszínésze, modern hőstípus. Számos Oscar-díjra jelölt film szereplője. Szabó István Mephisto című műve meg is kapta a díjat. Wim Wenders német filmrendező, forgatókönyvíró a 10 legjobb színész közé választotta be. Rengeteg színházi szerepe mellett olyan nagysikerű filmekben láthattuk, mint az 1977-es Egy erkölcsös éjszaka, az 1982-es Dögkeselyű vagy az 1994-es Megint tanú. 2010-ben Makk Károly rendezte az Így, ahogy vagytok című filmben.
Lánya, Cserhalmi Sára filmrendező, első filmjét – mely egyben a diplomamunkája is -, Drága besúgó a barátaim címmel épp most vetítik a mozik, először a 43. Magyar Filmszemlén találkozhattunk vele, s bemutatták a Karolvy Vary Filmfesztiválon is. A film férfi főszerepében épp Cserhalmi György, Édesapja látható. „Nem készültem színésznőnek, hanem már hároméves koromban azt gondoltam,hogy az vagyok. Később apám miatt nem lettem az” – nyilatkozta Sára, aki filozófia szakon végzett, utána ment filmrendezőnek.

Képzőművészet – irodalom – színművészet: három világ találkozása várható tehát október 24-én a 21. Hadik Irodalmi Szalon esten.
Háziasszony: Juhász Anna

Újdonság, hogy az eddigi nagy sikerre, és a Hadik Kávéház limitált befogadóképességére tekintettel az est látogatása regisztrációhoz kötött. Jelentkezni az anna_juhasz@hotmail.com címen lehet.
Belépőjegy: 500 Ft, melyet az est előtt a helyszínen válthatnak!
Mindenkit szeretettel várunk.

132124_422401831146408_1869671505_o.jpg

komment


süti beállítások módosítása