HTML

Hadik Kávéház

1111 Budapest, Bartók Béla út 36. Asztalfoglalás: kizárólag telefonon (06 1) 279 02 90 Programok: (06 1) 279 02 91 hadik@hadikkavehaz.com Nyitva tartás: hétfő-vasárnap: 9.00-23.00 A konyha nyitva tartása: Minden nap 12:00-23:00 Reggeli: Minden nap 09:00-12:00

Étlap / Menu

Itallap / Drinks

Kapcsolat / Contact

2011.05.09. 16:45 újhadik

Hadik Irodalmi Szalon vol.7 május 18-án 19.00

2011. május 18. 19.00

Hadik Irodalmi Szalon vol.7.
Írók Budapestje - Fővárosunk az irodalom tükrében -
 
A Hadik Irodalmi Szalon májusi, hetedik estjén az építészet és az irodalom, még inkább a város és az ember esten Budapest lesz a központi téma, elemezvemegjelenését irodalmi művekben, versekben, életművekben, sorsokban - megmutatva Budapest sokarcú voltát. Hisz a város nemcsak utcák, házak, terek összessége: legendákból, dalokból, szomorúságokból, mosolyokból, ihletett pillanatokból és még sok minden másból: színekből, szagokból áll. És írókból, és írott művekből.  Az est címe valójában Varga Lajos Márton összesítő-kötetének címe is: az ebben a kötetben lévő beszélgetéseket olvasva, tanulmányozva, egy-egy szerző Budapest-élményét befogadva értettem meg, mennyire gazdag írás-háló borítja be a Fővárost. Hány város van, ami nincs megírva - rengeteg. S Budapest milyen szerencsés, mert számtalan arcát mutatta mar meg nekünk regényekből, versekből, dalokból, pár sorból vagy akár egy eposzból. Milyen Budapest? Gyönyörűséges tébolyda (Garaczi László), égszínkék kipufogás (Kukorelly Endre), az intimitás városa (Mészöly Miklós), maga a csoda (Lator László), a kitépődés mágnesszíve (Juhász Ferenc), titkos és szemérmes szerelemféle (Lázár Ervin). Minden írónknak, költőknek más. Ahogy minden novellában, versben, regényben más. Hisz ember, író és a város viszonya számos történetben ölt alakot, más korokban, viszonyokban, politikai, társadalmi nehézségekkel kell szembenéznie: mégis, a sok történet maga a város. 
 
Május 18-án a Hadik Irodalmi Szalonban Juhász Anna meghívott vendégeivel: Bojár Iván András művészettörténésszel, művészeti szakíróval; Kőrösi Zoltán íróval és Szécsi Noémi íróval ezekről a történetekről, Budapest arcairól, jelenéről és múltjáról fognak beszélgetni - kedvenc Budapest témájú írásaik, illetve saját műveik alapján. A háziasszony három meghívott vendége a város három különböző szűkebb helyszínéhez kötődik, így a beszélgetésben előtérbe kerül majd a Vár, Ferencváros vagy a Belváros részletezése.
Az esten Lukáts Andor színművész tolmácsolásában ismerkedhetnek meg az írásokkal. Bemutatkozik Bojár Iván által a Szeretem Budapestet Mozgalom, az a civil szervezet, amely azokat a budapestieket egyesíti, akik büszkék a városukra és olyan élhető és folyamatosan fejlődő regionális fővárost szeretnének, amely versenytársa Európa bármely nagyvárosának.
A város- és irodalomtörténeti elemzések, Vas István, Juhász Ferenc, Krúdy Gyula vagy éppen  Weöres Sándor megidézése mellett ezúttal a Hadik Irodalmi Szalon egy különlegességgel is készül: számos kortárs írót kért fel - mivel minden Budapest-tollú szerzőt nem tudtunk meghívni a májusi estre -, hogy küldjék el régebbi, a Fővárossal kapcsolatos írásaikat, illetve írják meg, mit jelent nekik ma, most Budapest. Így egy Hadik Irodalmi Szalon antológia születik meg, amelyet Juhász Anna fog bemutatni vendégeinknek a kávéházi esten.

komment


süti beállítások módosítása