HTML

Hadik Kávéház

1111 Budapest, Bartók Béla út 36. Asztalfoglalás: kizárólag telefonon (06 1) 279 02 90 Programok: (06 1) 279 02 91 hadik@hadikkavehaz.com Nyitva tartás: hétfő-vasárnap: 9.00-23.00 A konyha nyitva tartása: Minden nap 12:00-23:00 Reggeli: Minden nap 09:00-12:00

Étlap / Menu

Itallap / Drinks

Kapcsolat / Contact

2011.02.28. 12:18 újhadik

Hadik Irodalmi Szalon vol.5 március 9-én 19.00

Hadik Irodalmi Szalon vol.5.

Gandhi Magyarországon 

2011. március 9. 19.00

A Hadik Irodalmi Szalon ötödik estjén a nyugati, római emigráció tanulmányozása után – ahogy tette azt akkoriban is számos magyar – Kelet felé fordulunk, Indiába utazunk. 

Alapfelütésként kitekintve India és Magyarország számos, eddig talán kevéssé ismert kapcsolódási pontjaira, azokra az emberekre, akik által a két ország egybeforrt. Akár utazókra, így Kőrösi Csoma Sándorra (nyelvész, tibeti-angol szótár), Huszka Józsefre (a magyar népművészet motívumait kutatta), Lechner Ödönre (építész, a magyar-indiai kultúra rokonságát kutatta) vagy a Brunnerekre – vagy gondolhatunk a két világháború közti Nyugatosokra, de nagyon érdekes az is, hogy a két vh. után hogy jön vissza szellemi útmutatóként, vezetőként ’56-ban Gandhi szelleme, tanítása. Gandhi a magyar írókat is megihlette, Juhász Gyulától (Gandhi, vers) Németh Lászlóig (Gandhi halála, 1963) számos irodalmi alkotás született, de az irodalmi alkotások mellett a magyar sajtóban rengeteg cikk, elemzés, vélemény az indiai vezetővel kapcsolatban, aki a nép élére állt, és erőszakmentes ellenállásra buzdította az indiaiakat. Tehát, habár fizikálisan sosem járt Magyarországon, mégis sokban hatással volt életünkre. 

Az esten megidézzük Tagore-t, a Nobel-díjas indiai költőt-, a „Brunnerek”-et: Sas-Brunner Erzsébetet és lányát, Brunner Erzsébetet, és természetesen Amrita Sher-Gil-t. Emellett Baktay Ervint, akinek Amrita az unokahúga volt, maga is nagy india-utazó, ismerő.

Vendégeink:

- Betlehenfalvy Géza tibetológus, indológus

- Bonta Zoltán videográfus, a Gandhi Magyarországon című gyűjteményes kötet szerkesztője, összeállítója

- Keserű Katalin művészettörténész

Az esten közreműködik:

Tóth Szabolcs szitár- és Mótyán Tibor tablaművész

Háziasszony: Juhász Anna

Támogatók: Szépírók Társasága, Havervagy, MASZRE, Hadik Kávéház

Mindenkit szeretettel várunk!

komment


süti beállítások módosítása