HTML

Hadik Kávéház

1111 Budapest, Bartók Béla út 36. Asztalfoglalás: kizárólag telefonon (06 1) 279 02 90 Programok: (06 1) 279 02 91 hadik@hadikkavehaz.com Nyitva tartás: hétfő-vasárnap: 9.00-23.00 A konyha nyitva tartása: Minden nap 12:00-23:00 Reggeli: Minden nap 09:00-12:00

Étlap / Menu

Itallap / Drinks

Kapcsolat / Contact

2011.09.13. 15:06 újhadik

Hadik Irodalmi Szalon vol. 10. szeptember 14. 19.00

Múzsák estje a Hadik Irodalmi Szalonban

Dante Alighieri:

Isteni színjáték,

Pokol II.

ének: 

„Ó, Múzsa, nagy szellem, tiéd ez új dal, 

ó lélek, aki írod, amit láttam, 

nemességed elválik majd ezúttal!” 

(Fordította: Babits Mihály)

Az augusztusi Nyári Különkiadásunk után, az őszi visszatérésünkkel egy olyan különleges estre szeretnénk meghívni Mindannyiukat,amelyen azokat az inspiráló nőket, mondjuk úgy: Múzsákat ismerhetik meg, akik egy-egy alkotó művész: író, költő, festőművész mellett állnak, segítik, támogatják, meghallgatják – társként kiegészítik őket. Lét-meghatározó szerepük van az asszonyoknak az alkotó életében,s igen ritkán kerül figyelem, fókusz rájuk – s ebből a tükörből is ritkán nézzük magukat a művészeket. Természetesen a művészfeleség nem feltétlenül „csak” múzsa, aki jelenlétével ihletet ad, majd csöndesen visszavonul. Számos olyan példát is ismerünk, melyben maguk az asszonyok is alkotó emberek, művész-társak, gondoljunk csak a Vas István – Szántó Piroska házaspárra, a költő-műfordító és a kiváló képzőművészre; vagy a Weöres Sándor és Károlyi Amy költő-házaspárra. A Hadik Irodalmi Szalon szeptemberi estjén ilyen alkotó-társak, támogató asszonyok lesznek a vendégeim. 

S kik is a múzsák? A görög mitológiában a mítoszok megtestesítői, a költészet, a zene, a tánc és a tudományok istennői, az emlékezés és az improvizáció ihletői voltak - az epikus költemények vagy klasszikus görög történetek elején általában megidézték a múzsákat. A jelenkori jelentése értelmében a művészt inspiráló, ihletet adó alak. Hisz múzsák nemcsak a mitológiában léteznek, ám a való élet múzsái nem ilyen érinthetetlen és tiszta lények. Sokkal inkább hús-vér nők, akiknek nehéz kikerülni vonzásköréből. 

A szeptember 14-i est meghívott vendégei: 

Fehér László festőművész felesége – Geisler Edit, aki a napokban kapta meg –

elsőként - a Krisztina díjat, amely szintén a támogató feleségeket illeti

Juhász Ferenc költő felesége – dr. Kilián Katalin

Kornis Mihály író felesége – Göczey Zsuzsa

Müller Árpád festőművész özvegye – Volent Éva 

Az esten az asszonyok, Múzsák mellett férjeik is ott lesznek

(Müller Árpád festőművészt felesége szavai, képei és vetítés által idézzük a Hadik közönsége elé), hisz ez az est róluk is szól – csak kicsit más szemszögből, mint leginkább megszoktuk. 

A meghívón is olvashatják az esten különleges meglepetés is várható. Valóban, azt tervezzük, hogy a Hadik Kávéházban megidézünk valakit – azt az asszonyt, aki habár ma már nagyon idős, de a magyar irodalom legszebb, legihletettebb versei íródtak hozzá.

A Hadik Irodalmi Szalon szokásához híven az esten a beszélgetést vetítés és vers-olvasás is színesíti, s emellett a hagyományos zene sem marad el: Bábel Klára hárfaművész, a Zeneakadémia doktorandusza, számos rangos külföldi hárfaverseny díjazottja, egy különleges mini-koncerttel varázsolja el a közönséget.

Háziasszony: Juhász Anna

Mindenkit szeretettel várunk a Hadik Irodalmi Szalon igen különleges, szeptemberi estjére!

 

komment


süti beállítások módosítása