HTML

Hadik Kávéház

1111 Budapest, Bartók Béla út 36. Asztalfoglalás: kizárólag telefonon (06 1) 279 02 90 Programok: (06 1) 279 02 91 hadik@hadikkavehaz.com Nyitva tartás: hétfő-vasárnap: 9.00-23.00 A konyha nyitva tartása: Minden nap 12:00-23:00 Reggeli: Minden nap 09:00-12:00

Étlap / Menu

Itallap / Drinks

Kapcsolat / Contact

2011.04.06. 15:57 újhadik

Hadik Irodalmi Szalon vol.6 április 20-án 19.00

 

Hadik Irodalmi Szalon vol.6.

Honvágy a Paradicsomba – Álmok és mesék a valóságról

2011.04.20. 19.00

A Hadik Irodalmi Szalon irodalmi-művészeti programsorozatának következő estjén szintén az irodalom áll a középpontban, de a hagyományoknak megfelelően mindig egy társ-művészeti vagy tudomány-ág kapcsolódik be az elemzésbe, azt a diffúz összefüggésrendszert kívánja ugyanis minden Hadik-est - és annak szereplői - megmutatni, hogy kapcsolódik össze szervesen az irodalom a zenével, képzőművészettel, a tudományokkal, a történelemmel. 

A hatodik Hadik Irodalmi Szalon három vendége – Alexander Bródy író-reklámszakember, Csányi Vilmos író-etológus és Géczi János költő-antropológus - szorosan kapcsolódik egymáshoz – barátságuk, kölcsönös tiszteletük az egymás-teremtette világ iránt bizonyára megelevenedik majd az április esten. A meghívott vendégek közül kettő biológusként végzett, elismert tudós-kutató. Csányi Vilmos etológus és Géczi János biológus-antropológus saját tudományterületük, egyben a magyar tudományos-szellemi élet kimagasló alakjai. Csányi Vilmos az etológia, humánetológia és evolúciós rendszerelmélet professzora, kutatási területe az állati és emberi viselkedés, valamint a biológiai és a kulturális evolúció kérdései - jelentős tudományterjesztési munkával bír. Nevéhez fűződik az evolúció általános elméletének kidolgozása, amely a biológiai evolúció mellett technikai, pszichológiai, illetve kulturális folyamatokra is átültethető, értelmezhető. Jelentős a kutyákon lefolytatott etológiai vizsgálatai is. Az etológiai kutatások mellett elméleti biológiai stúdiumokat is folytatott, ebben a témában több publicisztikája is megjelent. A Nagykutya csillagképben csillagot neveztek el róla 1999-ben.

Géczi János biológus Szeged után Veszprémben telepedett le.  2003-ban habilitált a Pécsi Egyetem Művészeti Karán. A Veszprémi Egyetem Antropológia és Etika Tanszékének tanszékvezető docense, egyetemi tanulmányait embertannal fejezte be, életmű-alapköveként többek között a rózsa művelődéstörténetével foglalkozik. 

Mindkét szerző természettudományos élet-valója mellett művészeti, irodalmi szerzőként is kimagasló: Csányi Vilmos megközelítőleg egy évtizede foglalkozik szépirodalommal, többrétegű prózájában zárt világok, emberi történetek, sorsok, misztikus valóság-megközelítések és értelmezések jelennek meg, bepillantást adva a működő tudomány valós mechanizmusaiba. Géczi János a vizuális világ varázs-hálójában létező, az irodalom és a biológia, az irodalom és a képzőművészet összekapcsolódását kutató és bizonyító alkotó. Irodalmi pályafutása kezdetétől az irodalmi és a képzőművészeti avantgarde hagyományára figyel, bár nem tekinthető semmilyen irányzat elkötelezettjének. Több műfajban tevékenykedik, szinte programszerűen a műfaji határok lebontásával kísérletezik, s a műfajok, művészetek átjárhatóságának a szószólója. Költészete, tudományos írásai, vizuális karakterű irodalmi tevékenysége is mind-mind kiemelendő így tépett plakátokjai, betűbabái, fotói.  

Az est harmadik meghívott vendége Alexander Brody író-reklámszakember. A nagypolgári családban felnőtt Alexander (Sándor) nagyapja Bródy Sándor a híres író, a családtagjai közt olyan neves személyiségek voltak, mint édesapja féltestvére Hunyady Sándor, Gábor Dénes Nobel-díjas fizikus, Bródy Imre, aki a kriptongázos izzót találta fel és Bródy Ernő országgyűlési képviselő. Életét a kezdetektől meghatározta a kultúra, az irodalom lét-tudata, s ezt a szellemiséget hordta pecsétként szívében mindvégig élete során, így Amerikában tanulóként, reklámszakemberként vagy magánemberként. A ’90-es évektől egyre több időt tölt Magyarországon, nemcsak érző, hanem értő támogatója is az irodalmi életnek, így megalapította őse tiszteletére a Bródy Sándor-díjat elsőkötetes írók számára. Maga is számos kötet szerzője, rendezője. Csányi Vilmossal és Géczi Jánossal legendás barátság és tisztelet fűzi össze őket, legutóbbi, Barátaim könyve című kötetében is bizonyságot kapunk erről. „Minden barátság egy külön történet” – mondja Brody, s biztosak lehetünk benne, hogy áprilisban mesélni is fog az összekapcsolódó élet-pontokról.

A három vendéget rengeteg szál: írói, képzőművészeti, élet-beli, baráti – fűzi össze, így az esten vetítés formájában ízelítőt nyújtunk Csányi Vilmos és Géczi János képzőművészeti alkotásaiból, fotóiból, Alexander Brody élet-pillanataiból, s emellett bemutatkozik két vadonatúj kötet (mindkettő a Kalligram Kiadó gondozásásban): Csányi Vilmos Kisfiam, Ikarosz; illetve Géczi János Viotti négy vagy öt élete című kötete. (Mindhárom szerző kötetei kedvezménnyel megvásárolhatóak lesznek az est alatt.)