HTML

Hadik Kávéház

1111 Budapest, Bartók Béla út 36. Asztalfoglalás: kizárólag telefonon (06 1) 279 02 90 Programok: (06 1) 279 02 91 hadik@hadikkavehaz.com Nyitva tartás: hétfő-vasárnap: 9.00-23.00 A konyha nyitva tartása: Minden nap 12:00-23:00 Reggeli: Minden nap 09:00-12:00

Étlap / Menu

Itallap / Drinks

Kapcsolat / Contact

2010.09.24. 16:04 újhadik

A Hadik Kávéház és a Szatyor Bár és Galéria mint kulturális tér

A méltán nagy hírű Hadik Kávéház helyén sok minden működött az elmúlt évtizedekben, legutóbb cipőboltként funkcionált. Mivel azonban volt a kerületnek egy olyan fényes évtizede, amikor a Hadik volt a környék kisugárzási pontja, a helyiek nem véletlenül bíztak abban, hogy a hajdan volt Hadik egyszer újra megnyitja kapuját. Ez az időpont elérkezett, ráadásul a régi Hadik helyett egyből kettőt kapott vissza az irodalmi kávéházak világa iránt fogékony közönség. A Hadik-ház két részben újult meg. Az egyik helyiség a Hadik szellemét hagyományőrző módon megidéző, klasszikus kávéházi atmoszférát megteremtő, a nagy előd nevét viselő Hadik Kávéház, a másik pedig az elkülönülten, éppen ezért a vendégek igényeit kiegészítő módon megalakult Szatyor Bár és Galéria, amely a ’20-as évek kávéházi aranykorára adott 21. századi válaszként értelmezhető. A Szatyor Bár és Galériát Babos Zsili Bertalan vezetésével 18 fiatal képzőművész (Péterfy Ábel festőművész, Horváth Roland festőművész, Szőke Gáspár festőművész, Merkl Ákos, Babos László szobrász, Vágó Szabolcs képzőművész, Jánosházi Ágnes festőművész, Szuharevszki Mihály festőművész, Tóth Máté Attila képzőművész, Bódis Barnabás festő, Prókai Ádám videóművész, Kinter Alexandra díszlettervező, Ferenczy László fotóművész, ifj. Rédai János fotóművész, Miss KK, GG és Sasvári Balázs) alakította ki oly módon, hogy már önmagában a hely egy igen összetett, aprólékosan kidolgozott kortárs képzőművészeti alkotásként értékelhető, amelynek részletei szüntelen újra- és újrafelfedezésre sarkallnak.
 
Mindkét rész kialakításánál vezérelvként vonult végig az igény, hogy a működtetés homlokterében a kulturális-művészeti programszervezés álljon. Az üzemeltetők elkötelezték magukat amellett, hogy a megszokott kávéházi-éttermi szolgáltatásokon túl olyan élményekkel gazdagítsák vendégeiket, amitől megváltozva, szellemileg feltöltekezve hagyják maguk után az estét. A zenei program mindkét helyen kiemelt szerepet kap. A Hadikban szinte naponta váltják majd egymást a zongoristák. A Hadik Kávéházban állandó programként Oláh Dezső zongoraművész lép fel minden kedden és pénteken, a Szatyor Bár és Galériában pedig a jazztől kezdve az akusztikus zenei formációkon, vokális alapú együtteseken át elektronikus zenei programokig váltogatják egymást a fellépők. A Szatyor Bárban gyakori vendég lesz a Fúzió Rádió DJ-csapata, de együttműködünk az underground zenei berkekben népszerű S*10 kiadóval is, és fellépnek nálunk (szeptember 23-án) az Akkezdet Phiai tagjai is egy zenei kísérettel előadott slam poetry esttel.
 
A Hadik Kávéházban – utalva Karinthyék legendás asztaltársaságára – „Foglalt Páholy” néven indítjuk útjára irodalmi programsorozatunkat, amelynek keretében havi két estet tart a Kortárs Folyóirat és a Szépirodalmi Figyelő, de már alakulnak az együttműködések más irodalmi orgánumokkal, csoportosulásokkal is. A Szatyor Bárban önálló irodalmi sorozatunkat Könyves Szatyor névvel indítjuk meg, amelynek egyik első programja október 14-én a Gondolat Kiadóval közösen szervezett GondolatOlvasó irodalmi beszélgetéssorozat keretében megvalósuló Vlagyimir Szorokin-est lesz, amelyen a Jég című, hazánkban is nagy sikerű (Mundruczó Kornél által színpadra alkalmazott) regény szerzőjének munkásságáról esik szó, rendhagyó módon. A Litera.hu irodalmi portállal együttműködve szintén a Szatyor Bárban indul kétheti rendszerességgel irodalmi estsorozat, amelyen a kortárs irodalom színe-java képviselteti magát.
 
A Szatyor Bár emeleti részét rendszeresen foglalják majd el alternatív színházi társulatok, színkörök, így a színművészetet sem hagyjuk le a palettáról. Fontos megemlíteni továbbá, hogy nemcsak a Szatyor Galériában, hanem a Hadikban is havi rendszerességgel állítjuk ki kortárs képzőművészek alkotásait. Ezzel a képzőművészeti tevékenység mintegy központi szerepet foglal el a Hadik-ház életében is. A Hadik Kávéház és a Szatyor Galéria első kiállításáról is részletes információkat közlünk a sajtóközleményben.
 

komment


süti beállítások módosítása